Portfolio

Här kan du se saker som jag gjort de senaste åren. Jag blandar högt med lågt. Här finns sådant som jag lagt ner mer tid på – som filmen »Samlaren« – och sådant som jag gjort på några minuter – som Platon/Pirate Bay och Paradigmskifte.

Det finns mycket kommunikationsarbete som inte syns så bra i en portfolio – att göra en kommunikationsplan, val av publikationskanaler och förvaltningsarbete, med mera. Hör gärna av dig om du undrar över något som du inte hittar här.

Fotografi

Grafisk form

Grafisk bild för ett seminarium om paradigmskifte – Det bibliografiska metadataflödet: återanvändning, automatisering och länkade data.

Affisch / Grafisk bild

Grafisk bild

Bellman 275 år.

Grafisk bild

Musikmagasinet i P2 gjorde ett program som hette »Från Platon till Pirate Bay – om rätten till musiken«. Jag fick en idé och gjorde detta kollage.

Webb

Utsnitt av en webbplats jag gjorde till en utställning och föreläsningsserie om nyframkommet material kring Monica Zetterlund.

Grafisk form

Detta är faktiskt en knapp från en webbplats som jag gjorde till utställningen När kriget kom till Sverige på Kungliga biblioteket.

Grafisk bild

Illustration för tidningsdöden.

Illustration

Illustration för Svensk Bokkonst.

Fotografi & grafisk form

Att komma med en uppmaning på internwebben utan att vara bossig.

Infografik

Denna anonymiserade infografik gjorde jag för att visa hur ett visst projekt var tänkt att komma ut till användarna. Många väntade sig en boxprodukt, något som skulle göras klart, paketeras och sedan kunna lanseras till slutanvändaren. Detta skapade orimliga krav på utvecklarna och frustration hos användarna. I stället var det hela upplagtmed en testfas – alfa och beta. Sedan skulle tjänsten demonteras och den första versionen lanseras med ett fåtal funktioner. Allt eftersom dessa funktioner testas i skarpt läge kan utvecklargruppen få direkt återkoppling och se till att allt fungerar som tänkt. Först då annonseras version två som sedan lanseras, och så vidare. Agilitet, säkerhet, kvalitet. Produkten blir aldrig klar, det är poängen med arbetssättet.

Webb / applikation

Min idé med Landet Folket var dels att göra tusentals av svenska journalfilmer (exempelvis SF-journalen) mer tillgängliga. Journalfilmerna visades innan ordinarie filmer på bio fram tills det att tv och tv-nyheterna tog över i popularitet. De utgör minst sagt ett fantastiskt kulturarv som alla borde få ta del av.

Genom att geotagga klipp var de plötsligt tillgängliga i ett kartgränssnitt med tre nivåer – Sverige, Landskap, Stad. Inga krångliga sökningar utan man kommer snabbt direkt in i materialet som också fanns direkt spelbart i gränssnittet.

Förstasidan version 1.0 av Landet Folket.

En annan idé var att prova möjligheterna med det öppna API som Svensk mediedatabas har. Själva filerna kom visserligen bara vi åt som satt internet, men annars så skulle vem som helst kunna bygga sin egen söksida för det material som man var intresserad av.

I Landet Folket använde jag och min kodkollega Fredrik Bäckström den befintliga informationen i Svensk mediedatabas och visade upp den i vårt eget gränssnitt. Vi körde HTML5 också, som ännu inte var officiell standard men hade just den kraft och spänst vi behövde.

Det var alltid min tanke att projektet skulle inympa annat material. Först på tur stod en stor nyligen digitaliserad vykortssamling på Kungl. biblioteket. Tänk dig att kunna se vykort från olika tider baserat på geografin.

Det finns musik som på olika sätt kan kopplas till landskap, städer, gator och rentav enskilda adresser. Författare, böcker, dikter, fotografier, handskrifter, kartor, vardagstryck, tv- och radioinslag…

Man skulle kunna ha temafilter, som kungligheter, industri, sport, konst och så vidare.

Skolorna skulle vara en given målgrupp.

Utsnitt ur sajtens förstasida där östra kustsidan av mellansverige syns i kartform.

Appen skulle finnas till mobilen och dra nytta av de sociala verktygen och gps:en skulle ge förslag på material som har direkt anknytning till den ort du befinner dig på.

Tillbaka till kulturarvstanken – det är nu det blir extra häftigt – tänk att kunna koppla på ett publikt lager, där folk själva kan bidra med gamla och nytagna fotografier, brev, broschyrer, eller varför inte historier och vittnesmål om hur det var att arbeta på bruket, gården, brobygget eller det nya sjukhuset.

Landet Folket skulle kunna bli en angelägenhet för hela folket i hela landet. Jag tror att forskningen också skulle hitta intressanta ingångar.

Dessutom kunde vi få rättningar på felaktigheter eller tillkortakommanden i våra egna kataloger, och en rejäl metadataberikning.

Exempel på journalfilm:

Filmarkivet.se
Öppet arkiv (SVT)

Film

Filmen Samlaren filmade och klippte jag för Kungliga bibliotekets webbutställning »Plikt. Plikt? Plikt!«. Filmen demonstrerar en robot som har till uppgift att digitalisera vhs-band.

Fotografi

Självporträtt.

Fotografi

Gammalt fruktträd.

Fotografi

Stilleben.